Dækker forsikringen ødelagte briller?

Knækkede metalbriller

Er uheldet ude, og er dine briller blevet ødelagt, så kan det være svært at gennemskue, om din forsikring dækker skaden. Her kan du læse om hvordan du forsikrer dine briller, hvad en brilleforsikring typisk dækker og hvor omstændigt det kan være, at gøre brug af denne forsikring.

Har du akut brug for at få repareret dine briller?

Kan jeg forsikre mine briller hos min optiker?

Det er muligt at tegne en brilleforsikring hos din optiker. Du forsikrer din brille for en periode på højest 24 måneder. Derefter kan forsikringen ikke yderligere forlænges. Prisen fastsættes efter brillens værdi, som typisk vil variere mellem 10 og 15 procent af brillens værdisættelse. For eksempel vil en brille med en værdi under 2000 kr. koste omkring 216 kr., imens en brille fra 4000 til 6999 kr. vil koste omkring 696 kr. Dertil fratrækkes en selvrisiko på 10 procent af brillens pris, som gælder alle typer skader og tyveri.

Hvornår dækker min forsikring mine ødelagte briller?

Medmindre du har tegnet en special forsikring hos for eksempel din indboforsikring, dækkes brillens skade ikke ved mindre ulykker som hvis, du får brillen slået af hovedet, sætter dig på dem eller taber dem. Det er kun ved færdselsuheld at brilleskaden dækkes, eller hvis brillen mistes og en anden part er involveret ved fx tyveri. Det vil sige, at forsikringen ofte kun dækker et begrænset omfang af skader. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvordan du bliver forsikret, inden du køber en brilleforsikring.

Hvordan anmelder jeg skaden til min forsikring?

Som det første skal du oprette en skadeanmeldelse på forsikringsselskabets hjemmeside. Til det skal du bruge en brilleerklæring fra din optiker, som vurderer skaden på brillen. Hvis optikeren ikke kan reparere skaden, bliver du rådet til at købe nye briller. Når din optiker har hjulpet dig med at finde et nyt par, foregår afregningen med forsikringsselskabet på din Nemkonto. Når du modtager erstatningen for skadens udgifter, er selvrisikoen trukket fra og afskrivningen lagt til.

Selvrisiko og afskrivning
Selvrisikoen vil ofte være 10 procent af skadesudgifterne ved beskadiget briller. Derudover afskriver forsikringsselskaberne ca. 10 procent af brillens værdi hvert år. Nogle forsikringer har også et max beløb for erstatningen, der ydes. Det vil sige, at din forsikring ikke med sikkerhed dækker alle udgifterne for dit nye brillekøb. Af den årsag skal du være opmærksom på forsikringsbetingelserne, herunder selvrisikoen og afskrivningsregler, inden du køber en forsikring.

Kan der opstå problemer med brilleforsikringen, når uheldet er ude?
Nogle forsikringsselskaber er gode til at behandle sager uden problemer. De vil behandle din sag, så snart du har indberettet den, og efterfølgende vil erstatningen blive afregnet på din Nemkonto, som forklaret ovenfor. Imidlertid kræver andre forsikringsselskaber megen dokumentation om skaden, før de vil godtage den. Man kan tilmed risikere at blive henvist til en anden optiker, som skal vurdere sagen og sælge den nye brille, selvom du har haft den samme optiker i mange år.

Kan jeg forsikre mine briller hos mit eget forsikringsselskab?

Du kan vælge en brilleforsikring udenom din optiker, men det er ikke alle selskaber, der tilbyder brilleforsikringer, da de mener, at det er optikernes anliggende.

Indboforsikring
En mulighed er at oprette en forsikring hos dit eget forsikringsselskab. Du kan b.la. forsikre din brille med en almindelig indboforsikring. Men du skal forvente, at din brille sandsynligvis vil blive afskrevet i alder med 10 procent hvert år, og at der kan være en selvrisiko på 1000 til 1500 kr. Endvidere kan der også gælde regler for hvilke skader, forsikringen dækker udgifterne til. Eksempelvis vil ødelagte briller ved et cykelstyrt næsten altid blive dækket, hvorimod mindre selvforskyldte ulykker sjældent dækkes af forsikringen, så som hvis du taber brillen.

Tilkøbsforsikringer
En anden mulighed er tilkøbsforsikringer, som tilbydes af de fleste selskaber. Imidlertid skal du være bevidst om, at der med tilkøbsforsikringerne ofte følger en stor selvrisiko og et max beløb for erstatningssummen. Herudover opsætter de typisk regler for, hvor dine nye briller skal genkøbes, hvilket kan medføre et erstatningstab.

Er der alternativer til en brilleforsikring?

Hvis der pludselig opstår skader på brillestellet, eller hvis reklamationsretten (dækker ikke selvforskyldte skader, kun fejl eller mangel ved brillen) er udløbet, kan du henvende dig til brillereparation.dk. Her tilbyder vi billige og hurtige reparationer af de fleste brilleskader med lasersvejsning. Du kan få repareret dine ødelagte briller for kun 334 kr. inklusiv fragt. På den måde sparer du både penge og tid, idet du vil modtage din færdigreparerede brille indenfor ganske få dage. I modsætning til en ny brille, der både vil være dyrere og tage længere tid for optikeren at gøre klar til dig. Det er dog ikke muligt at reparere brilleglasset, kun stellet.

Er der andet, man bør være opmærksom på, når man forsikrer sine briller?

Når du forsikrer dine briller, skal du være opmærksom på forsikringsprisen, selvrisikoen og reklamationsretten på dem. Når det gælder forsikringsselskaberne, skal du gøre det klart for dem, hvilken optiker din forsikringssag skal behandles hos, så du undgår at få behandlet din sag hos en anden optiker, der ikke kender dine synskrav og personlige stil.

Derudover kan du også spørge din optiker, hvad der er mulighed for at gøre ved en skade, efter reklamationstiden på 2 år er udløbet. For eksempel anbefaler optikkæden Synoptik Brillereparation.dk til deres kunder, hvis briller ikke længere dækkes af reklamationsretten og ikke kan repareres i Synoptiks egne værksteder.

Denne hjemmeside bruger cookies, for at sikre dig den bedste oplevelse. Læs mere her.